Leeg

Totaal: 0,00 €
bachbloesems_centaury_duizendguldenkruid

04 Centaury- Duizendguldenkruid 20ml

SKU:
CENTAURY-DUIZENDGULDENKRUID20ML
Prijs11,95 €

Centaury- Duizendguldenkruid  20ml 
 

Centaury - Duizendguldenkruid 

In het door Edward Bach zelf geschreven sprookje ' Once upon a time' vertelt hij, dat het Duizendguldenkruid ( Centaury) zo graag de last van anderen wil verlichten, dat het vooral de last gaat dragen van hen die die last best zelf kunnen torsen. De kracht van Duizendguldenkruid ( Centaury) doet je feilloos de zwaksten vinden, die hun last werkelijk niet kunnen dragen, zodat je niet meer jezelf tot slaaf en sloof degradeerd van de wereld om je heen. Want dat is het probleem van het Duizendguldenkruid. De kracht van dienstbaarheid is zo groot dat daar haast geen weerstand aan geboden kan worden - je moet helpen- je kunt geen weerstand bieden aan de vragende impuls tot hulp uit de wereld om je heen. 

Mechtild Scheffer spreekt in haar boek ' Bloesemtherapie' over mensen met een zwakke wil. Ik ben het niet eens met haar benadering van deze mensen wat betreft die wilskracht. In mijn ogen bezitten Duizendguldenkruid mensen een zeer krachtige wil, die ze slechts alleen inzetten voor het in de praktijk brengen van hun dienstbaarheid. Ze vergeten deze wilskracht ook in te zetten voor zichzelf. Alles is gericht op de ander, waardoor het haast lijkt of ze een willoos en passief werktuig worden van de wereld om hen heen. Maar dat passieve is schijn. Zij zijn zeer actief in het in praktijk brengen van hun dienstbaarheid, dat komt echt van binnen uit. Ze willen dienstbaar zijn, maar voeren het zover door, dat die wilskeuze niet meer herkend wordt, niet door de buitenwereld en niet door zichzelf. Dat kost energie en op de lange duur sloopt dat de mens. Duizendguldenkruid-mensen klagen dan ook heel vaak over moeheid en over het feit, dat er nooit eens iemand klaar staat om hen te helpen.

En hier kom je bij dit type mens diens blinde vlek tegen. Ook ik heb op deze manier mijn blinde Duizendguldenkruid-vlek leren kennen.Je vraagt je af in een situatie, waarin jij hulp nodig hebt en er niemand komt helpen, ( ook niet die mensen, voor wie jij altijd direct hebt klaargestaan), waarom niemand een hand naar je uitsteekt? En door deze vraag kom je, als je lang genoeg stelt bij de andere veel belangrijker vraag: Waarom moet jij je in 's hemelsnaam altijd zo uitsloven? Wie vraagt dat aan jou? Antwoord: niemand vraagt je iets, je doet al bij voorbaat! 

En voor wie doe je dat eigenlijk? Voor mijzelf heb ik daar een paar antwoorden op gevonden: 

  • Allereerst ontdekte ik, dat ik inderdaad nooit zelf om hulp vroeg; ik kon alles wel alleen. Dat imago bouwt een Duizendguldenkruid-mens: de sterke mens die alles alleen kan, voor een ander en voor zichzelf. 
  • Het tweede antwoord dat ik vond, was, dat ik in mijn dienstbaarheid zocht naar waardering en schouderklopjes, omdat ik niet in staat was mezelf volledig van binnenuit te waarderen en schouderklopjes te geven. Heel diep van binnen zat er iets, dat me niet de moeite waard vond. 
  • En zo kwam ik bij het derde antwoord, dat me vertelde dat ik niet kon, durfde te ontvangen. En wat is de beste manier om het te ontvangen te ontlopen...juist, door maar steeds te zorgen dat je in de gevende positie verkeert. Je betaalt daar wel de tol voor, want je verliest door dit gedrag op den duur alle gevoel voor eigenwaarde en individualiteit en zo lijk je de mens met een zwakke wil te worden, zoals Mechtild Scheffer die zo treffend beschrijft. Maar in wezen ben je dat dus helemaal niet. 

Het gebruik van Duizendguldenkruid ( Centaury) verandert veel in je leven en in dat van je naaste omgeving. Want je gaat zelf bepalen wat er in je leven gebeurt, wat je doet, wie je helpt. Alle vanzelfsprekendheid waarmee je klaar staat voor iedereen en waaraan iedereen in je omgeving zo gewend is, maakt plaats voor bewustere keuzes tov je dienstbaarheid. Gezinsleden gaan bvb zo ontdekken, dat het aanrecht niet meer het enige recht voor de moeder is, maar ook 'n stuk plicht van de andere gezinsleden wordt. Je naaste omgeving moet daaraan echt wennen en zullen je oude Duizendguldenkruid-karakter op de proef stellen door je te gaan verwijten, dat je egoïstisch aan het worden bent en je geen rekening houdt met anderen. Laat je daardoor niet opnieuw inpakken, maar vertrouw op de leiding van je eigen dienstbaarheid, want de kracht daarvan neemt niet af, integendeel: je blijft net zo dienstbaar al voorheen, dat is een deel van je leven en van je hart, alleen ontdek je wel het verschil tussen dienstbaarheid, di voortkomt uit zelfbewustzijn en zelfwaardering en slaafsheid. Laat je zachtheid stevig zijn!!! 

( Bloemlezing van de Bachbloesems door Koos van Ravesteijn)

Overige ingrediënten:
Brandy. Alcoholgehalte: 27 vol. %.

 

Collectie: 
Angst
Angsten
bachbloesem remedies
Bachbloesems
Burn-out
Tinctuur
Vermoeidheid