Leeg

Totaal: 0,00 €
sweet_chestnut

30 Sweet Chestnut - Tamme Kastanje 20ml

SKU:
30SWEETCHESTNUT-TAMMEKASTANJE20ML0
Prijs10,95 €

Sweet Chestnut - Tamme Kastanje   20ml

 

Sweet Chestnut - Tamme Kastanje   20ml

Weer spreken deze teksten van Edward Bach voor zichzelf. Dat kan je zeker van deze tekst zeggen: JE KUNT ER NIET OM HEEN; je hebt het gevoel muurvast te zitten in je problemen, je kwalen of je ziekten; je staat op het punt van barsten; je zit volledig in de put en het enigste waar je je mee bezighoudt, is de modder onderin die put. Toch blijf je bezig, je blijft oplossingen zoeken, ook al weet je " bij God " niet waar je die vandaan moet halen. Je staat wel met je rug tegen de muur, maar je vecht door, ook al voel je dat je er ieder moment bij kunt vallen, maar... je kunt er niet om omheen!

Deze situatie is een evolutiekans, het is het uur van de ziel en van de waarheid. Je wordt gedwongen om heel eerlijk naar jezelf te kijken en echt tot inzicht te komen; ook het maken van fundamentele keuzes om te komen tot innerlijke en vaak daaraan gekoppelde uiterlijke transformatie. We hebben al zo lang met de problematiek geworsteld buiten ons. Het verzet om de uiterlijke problematiek  binnen ons te plaatsen leidt tot dit diepe lijden. Maar als we eenmaal bereid zijn echt te luisteren naar datgene wat onze Ziel ons al zo lang probeert duidelijk te maken,  ontstaat er een nieuwe ver-Licht-e situatie, waarin men de mens dan vaak hoort zeggen: " het was een zware tijd en ik zou het niet willen overdoen, maar toch ben ik er dankbaar voor dat ik daar doorheen heb moeten gaan, want anders was ik nooit de mens geworden die ik nu ben!"

Eén van de meest herkenbar Tamme Kastanje situaties is die van de overspannen mens. Je moet eerst door het wrange van de situatie heen om daarna de zoetigheid ervan in al zijn volheid te mogen smaken, net zoals het gaat als je op een echte Tamme Kastanje kauwt. 

De kracht van de Tamme Kastanje is die van de verlossing- de losmaking van de problemen, het afstand nemen, door ze juist innerlijk te plaatsen, waardoor de situatie loskomt van de benevelde kracht van de emotie. Als beeld komt mij dan altijd voor ogen; de mens zittend in de put drek, als maar bezig die drek en zich verwonderd afvragend hoe hij daarin terecht gekomen is. En alle antwoorden die hij daar dan op vindt, zijn antwoorden met betrekking tot de omstandigheden, zoals: te hard werken, te veel werk, spanningen in de relatie, grote en herhaalde moeilijkheden in familieomstandigheden, enz. Hij heeft, zittend in de put, niet in de gaten dat hij daardoor nog maar vuiler wordt dan hij al is. De werking van de Tamme Kastanje is de impuls, die hem moet doen opkijken naar boven. Dan ontdek je dat er boven aan die put een lichte hemel is en als je goed kijkt zie je dan de klinijzers in de wand van de put, waarlangs je eruit kunt klimmen. En dan komt je eigen verantwoordelijkheid: maak je gebruik van die klimijzers? Als je dat doet, kom je een keer boven en kun je aan een nieuw leven beginnen. Een diepe ziels- ervaring rijker, maar gelukkiger en beter, dan je ooit bent geweest. 

Het zware van deze Tamme Kastanjetoestand is, dat je in wezen dit proces helemaal alleen doormaakt. Al zijn er nog zoveel lieve en betrokken mensen om je heen, dit is iets wat je in je uppie moeet klaren. Jijzelf zal uit de put moeten klimmen; niemand haalt je eruit, terwijl je de neiging begint te krijgen om te wachten, totdat iemand anders het nu eens voor je zal oplossen. Neen, alleen jijzelf kan het oplossen door aanvaarding en eerlijkheid te hebben, dat de drek, waarmee je geconfronteerd wordt, door jou zelf is gevormd, omdat je niet leefde in overeenstemming met de impuls van je Ziel. De Tamme Kastanje geeft je de kracht dat wel te doen en een nieuw en mooier leven is je voorland. ( zie ook bij Herik, Mustard).

( Bloemlezing van de Bachbloesems door Koos van ravesteijn)